Lovas Judit fényképész vagyok.

Azért ezt a meghatározást használom, mert kb. 45 évvel ezelőtt, mikor a Práter utcai iskolába jártam és a FÉNYSZÖV-ben mint tanuló elkezdtem a szakmát, még ilyen jelző illette azokat, akik a műtermekben alkottak. Mások, akik külsösök voltak, vagy divattal, tárgyfotóval foglalkoztak, azokat fotósként aposztrofálták.

Ez nem lekicsinylés volt, csak akkoriban ez volt a szokás. A műtermi dolgozóknak több féle feladatot el kellett látni. A fényképezés mellett negatív és pozitív retust is csináltunk és a laborban is voltunk esetenként. Akkoriban az igazolvány képeket is meglehetősen igényesen, beállítva, retusálva kellett elkészíteni. Sok nagyon híres, most is elismert fotóművész kollegám volt a szövetkezetnél.

Nekem a szokásos portré, esküvő és gyerekfotózás mellett érdekes, különleges feladatom is volt. Apukám a Halló Bár művészeti igazgatója volt és a nála fellépő művészekről egy jó ideig én készítettem azokat a fotókat, amelyek a ma is megtalálható kis ablakban voltak kiállítva a bejáratnál, arra hivatva, hogy a látogatók megtekinthessék a havi műsort.

Egyébként a családomban sok fotós volt. Nagypapám a 30-as években kis maszek műtermében dolgozott, nagymamám pedig az 50-es években a FÉNYSZÖV alapító tagja volt és haláláig a híres Marx téri műteremben fényképezett. Az én korosztályomból alig akad olyan ember, akinek nincs az albumjában egy kép, ami kisgyerekként ábrázolja békebeli játék telefonnal a kezében és a kép alján vastag, fehér csíkban a felirat: Mosoly Album….Anyukám retusőrként dolgozott a FŐFOTÓNÁL.

Különböző személyi ellentétek miatt azonban a három év szülési szabadság után nem gyakoroltam tovább a szakmát. Hobbi szinten fotózgattam csak. Fiam úgy néz ki örökölte a családi késztetést a fotózás iránt és mivel tehetségesnek bizonyult, létre hoztuk a Fészek Fotó Stúdiót, ahol fiatalos lendülettel újra elkezdtem alkotni és nagy örömömet lelem benne.

Aki szintén fiatalos lendületet érez magában és szeretné megmutatni családjának, barátainak, hogy hiába múlnak az évek még mindig jól tartja magát, fitt és csinos, azt szeretettel várom egy fotó sorozatra a Fészek Senior Stúdióba….

Lehetőség van fodrász, sminkes igénybe vételére, de ezt jó előre megbeszélni és egyeztetni kell.

Várom szeretettel a Fészek Stúdióba!

Lovas Judit

Share This: